Rieten dak

Is het niet prachtig een nieuw rieten dak op uw woning? Het is nog mooier dat je er jaren van kunt genieten. Daarbij is kwaliteit van riet en onderhoud met het juiste advies belangrijk. De duurzaamheid van een rieten dak is afhankelijk van verschillende factoren.
• Kwaliteit van het riet is zeker belangrijk. Wij streven om het beste riet te verwerken. Daarnaast laten wij het riet keuren. Tevens is het belangrijk dat het riet goed en vakkundig aangebracht wordt.
• Hoe steiler de hellingshoek, hoe langer dat een dak meegaat.
• Ook van belang is hoe snel het rieten dak droogt. Een rieten dak op een beschutte plaats droogt minder snel dan een rieten dak op een open plek. Hierdoor is er meer kans op mos- en algvorming. Dit is schadelijk voor uw rieten dak. Daarom is onderhoud en het juiste advies zeer belangrijk!

rieten dak

nokafwerking

Afwerking/ details

Nokafwerking
De nok kan op verschillende manieren afgewerkt worden.
• De meest voorkomende manier zijn nokvorsten. Nokvorsten zijn in meerdere kleuren leverbaar.
• U kunt ook kiezen voor een koperen nok, die geeft een zeer sjieke uitstraling aan uw woning.
• En voor uw mooie nieuwe moderne woning geeft de stalen/ aluminium nok een super strakke afwerking.
• Natuurlijk is er ook nog de ambachtelijke rieten nok. De rieten nok geeft een mooi landelijk aanzicht.

Eventuele dakramen, dakkapellen of een schoorsteen worden afgewerkt met hetzelfde materiaal als de nok. Uitzondering hierbij is als er gekozen is voor een rieten nok.


Zonnepanelen
Zonnepanelen zijn gemakkelijk te plaatsen op een nieuw rieten dak. De zonnecollector wordt ingewerkt in het riet. Dat wil zeggen dat er een uitsparing in het riet zit waar het zonnepaneel in geplaatst wordt. Om het dak waterdicht te maken wordt het dak onder de panelen bedekt met bijvoorbeeld EPDM of een sandwichpaneel. Deze heeft veel voordelen; goede isolatiewaarde, bestendig tegen warmte en waterdicht.


Constructies

Er zijn 2 manieren om het riet op het dak te bevestigen. Dit kan middels een open constructie of een gesloten constructie.

Open constructie
Dit is de traditionele manier waarop het riet op panlatten bevestigd wordt. Voor deze manier van bevestigen wordt vaak gekozen voor uw oudere boerderij, een schuur, tuinhuis of stal. Met deze constructie kan niet aan de isolatiewaarde voldaan worden waardoor er steeds vaker gekozen wordt voor een gesloten constructie.

Gesloten constructie
Bij een gesloten constructie wordt het riet bevestigd op een dichte onderlaag. Dit kan zijn underlayment- of spanoplaat, maar ook speciale isolerende en dampdichte platen. Hierover mee onder isolatie. Een ander voordeel van een gesloten constructie is de brandveiligheid. Doordat er geen ruimte zit tussen de binnenzijde van het dak en het riet komt er geen zuurstof in het dak wat brandvertragend werkt.

traditioneel riet

Kwaliteit en vakmanschap staat voor op!