Home Onderhoud Projecten Contact

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Rieten dak
 
De duurzaamheid van een rieten dak is afhankelijk van verschillende factoren. Eén van de belangrijkste factoren is de hellingshoek van het dak. Hoe steiler de hellingshoek, hoe langer dat een dak meegaat. Ook van belang is hoe snel het rieten dak droogt. Een rieten dak op een beschutte plaats droogt minder snel dan een rieten dak op een open plek. Hierdoor is er meer kans op mos- en algvorming. Dit is schadelijk voor uw rieten dak.  Een gemiddeld rieten dak gaat ongeveer 30 à 35 jaar mee.
 

Afwerking

Het rieten dak kan op verschillende manieren worden afgewerkt. De meest voorkomende manier is nokvorsten. De nokvorsten zijn in meerdere kleuren leverbaar. U kunt ook kiezen voor koperen nokvorsten. Naast een pannennok is er ook de rietennok. De rietennok is een mooi landelijk aanzicht, maar gaat maar beperkte tijd mee. Eventuele dakramen, dakkapellen of een schoorsteen worden afgewerkt met een halve nokvorst of een vlakke pan. Deze zijn in dezelfde kleuren leverbaar als de nokvorsten.

 

 

Constructies

Er zijn 2 manieren om het riet op het dak te bevestigen. Dit kan middels een open constructie of een gesloten constructie.
 

Open constructie

Dit is de traditionele manier waarop het riet op panlatten bevestigd wordt. Een nadeel is dat de isolatiewaarde niet voldoet aan de RC-waarde (2,5) uit het Bouwbesluit. Om aan uw isolatiewaarde te komen moet een extra isolatielaag met een dampdichte laag aan worden gebracht. Maar voor uw oude boerderij, een schuur, tuinhuis of stal is het prima.
Deze constructie wordt al zo’n 6000 jaar gebruikt.
 

Gesloten constructie

Bij een gesloten constructie wordt het riet bevestigd op een dichte onderlaag. Dit kan zijn underlayment- of spanoplaat, maar ook speciale isolerende en dampdichte platen.
Hiermee voldoet het aan de isolatiewaarde.

 

Bel vrijblijvend voor meer informatie of advies: Tel: 06 28 76 32 81

 
Rietdekkersbedrijf J. van den Hof is aangesloten bij:
vakfederatie rietdekkers drenthe overijssel